Ont i ländryggen?
Smärta som begränsar din rörlighet?
Vi hjälper dig!
Ont i ländryggen? Så slipper du smärtan!
Hos oss i Sverige är tyvärr alltför många, upp till 80% av befolkningen, som upplevt smärta och att det gör ont i ländryggen.
Orsakerna kan vara många, problemen svårdefinierade och smärtan direkt handikappande.
Ländryggen är en sårbar del av kroppen som består av kotor, diskar, nerver och ett flertal muskler vilka samtliga kan orsaka problem till följd av felbelastning, snedbelastning eller en rad olika sjukdomstillstånd.
När det gör ont i ländryggen blir de mest vardagliga saker riktigt svåra så som att sitta, bära och att gå obehindrat.
Som om det inte vore nog bekymmersamt så har värk en otrevlig vana av att störa nattsömnen vilket kan leda till en rad ytterligare besvär som egentligen inte har någon koppling till dina ryggproblem.
Lyckligtvis finns det hjälp att få och förebyggande åtgärder att vidta för att slippa dras med långvariga eller återkommande problem i livet.
En mycket viktig sak att veta är att dina problem troligen inte sitter i ryggen!
Troligen finns det en mer allvarlig bakomliggande orsak. Om du inte får rätt hjälp kommer du aldrig att bli helt fri från dina ryggbesvär.
Vill du får professionell rådgivning & behandling? Boka tid hos en av våra behandlare.
Vad är orsaken till dina ländryggsbesvär?
Orsakerna till att det gör ont i ländryggen kan vara en eller flera av många alternativ.
Några av de vanligaste anledningarna till värk är åldrande diskar, kotförskjutning, frakturer, inflammatoriska ryggsjukdomar, infektion i kotor eller diskar, ryggskott, ischias och diskbråck.
Det finns även några mer ovanliga anledningar till att ryggen värker så som tumörer, gynekologiska tillstånd, prostatabesvär eller MS. Vid graviditet kan även förändringar i underlivet orsaka ryggvärk.
Eftersom orsakerna kan variera så kraftigt och eftersom flera av dem kräver olika sorters behandling och åtgärder är det viktigt att först ta reda på vad som är roten till värken.
När du besöker din lokala naprapat eller kiropraktor så inleds besöket av en undersökning för att lokalisera och bedöma dina ryggbesvär.
Skulle det röra sig om en mer komplicerad och allvarlig skada, så som diskbråck, kommer du att skickas vidare till läkare för fler undersökningar och eventuell behandling.
Det finns även en möjlighet att du blir remitterad till sjukgymnast eller rehabilitering beroende på vilken sorts ryggskada du dras med.
Vilka är de bästa åtgärderna och behandlingen?
När du väl fått fastställt vad din värk orsakas av samt var den sitter finns en rad olika åtgärder och behandlingsmetoder som kan hjälpa dig tillbaka till en smärtfri och rörlig tillvaro.
Om det rör sig om en mindre komplicerad skada så kan din kiropraktor eller naprapat hjälpa dig att mjuka upp de muskler som, i respons på smärtan, krampat ihop och orsakar större problem än nödvändigt.
Det finns även möjlighet att, vid behov, göra en justering av ryggen vilket kan hjälpa din läkande process.
Skulle du behöva uppsöka läkare kan du skickas vidare på röntgenundersökning och i vissa fall även på en skiktröntgen för att kunna fastställa en diagnos.
Den vanligaste behandlingen där är rekommenderad vila i kombination med antiinflammatorisk medicin och smärtstillande, i övrigt ingen åtgärd.
I svårare fall av exempelvis diskbråck kan dock en operation vara nödvändig, antingen för att reparera skadan eller för att hjälpa dig att bli smärtfri (en s k smärtoperation).
Vill du får professionell rådgivning & behandling? Boka tid hos en av våra behandlare.
Ont i ländryggen: Bra eftervård & förebyggande åtgärder
När du fått behandling för dina ryggbesvär kan du själv fortsätta att hjälpa läkande processen på vägen hemmavid.
Hos naprapaten eller kiropraktorn kan du få information om vissa rörelser och övningar du kan göra själv för att underlätta läkandet samt även förebygga vidare besvär.
Om du besökt läkare utan att få behandling kan du vända dig direkt och få behandling hos Kiropraktor, Naprapat eller Sjukgymnast.
Hos oss får du möjligheten att lära dig att lyfta på rätt sätt samt lära dig en rad övningar som hjälper dig att förebygga vidare problem.
Det finns även sådant du kan göra på egen hand. Att stärka ryggen är viktigt och det innebär att träna både rygg- och magmuskler.
Skulle du ha ryggproblem sedan tidigare kan det vara bra att träna simning eller cykling då detta inte belastar din rygg lika mycket som många andra träningsformer.
Klarar du det så är promenader bland det bästa du kan göra.
Om du besöker gym kan du kontakta tränaren där för att få råd och hjälp med vilka maskiner och övningar som passar bäst för att antingen hjälpa en redan skadad rygg eller stärka en felfri sådan.
Att inte bli stillasittande för länge är mycket viktigt då sittande lägger stor belastning på ländryggen.
Om du har ett arbete där du sitter i längre perioder så kan det vara en bra idé att baka in ett par minuter med jämna mellanrum där du kliver upp och rör lite på dig.
Rätt val av skor kan hjälpa
Det är även mycket viktigt att se till att du har bra skor för dina fötter, speciellt om ditt yrke kräver att du står och går mycket. Vi kan hjälpa dig att hitta seriösa och bra företag som specialiserat sig på detta.
Det är helt klart värt några extra kronor för att få ett par rejäla skor med bra passform och jämn belastning, det kan spara dig från att få ont i ländryggen.
Nu för tiden finns det även möjlighet att finna mycket information online. Exempelvis kan du leta upp illustrationer över hur du lyfter på bästa sätt för att skona ryggen.
Annan information ger dig tips om hur du undviker att snedbelasta ryggen vid tyngre arbete och lyft.
Vill du får professionell rådgivning & behandling? Boka tid hos en av våra behandlare.
Därför är det viktigt att söka hjälp i tid
Det är lätt till att vi avfärdar viss värk och väntar oss att den ska gå över, speciellt medan den ligger på en uthärdlig nivå och inte påverkar vardagslivet allt för mycket.
Tyvärr kan det leda till att en ryggskada sakteligen förvärras och att personen slutligen får extremvärk och har man riktig otur kan det utvecklas till ett permanent problem.
Det är därför mycket viktigt att söka hjälp så snart som möjligt. Smärtan kan tyckas obetydlig till en början men det innebär i regel även att den är mer lättbehandlad.
Håll i minnet att smärta är en varningssignal från kroppen, något är fel.
Ignorerar vi den och trampar på som vanligt kommer vi att fortsätta göra samma fel som vi gjort innan tills det att värken blir så svår att den slutligen stoppar oss.
Att boka tid hos sin naprapat och kiropraktor för en undersökning, bedömning och eventuell behandling trots att värken inte känns så svår kan vara en värdefull investering.
Du vill undvika permanenta skador eller permanent verk i så stor utsträckning det bara går samt undvika att upprepa de misstag som ledde till att du fick ont i ländryggen.
Vill du får professionell rådgivning & behandling? Boka tid hos en av våra behandlare.