Har du fått värk i ländryggen?
För att bli smärtfri på lång sikt behöver du & en av våra behandlare ta reda på grundorsaken till att just du fått värk ländryggen.
Det är väldigt sällan bara den orsak som man först tror, ex snöskottning, gravid etc.
Grundorsaken till att du har värk i ländryggen hittar man mer ofta i svaga höft- eller bålmuskler.
Värk i ländryggen
Att drabbas av värk i ländryggen är ett ordentligt elände.
Inte nog med att det stör vårt vardagliga liv och vår förmåga att röra oss obehindrat, det påverkar också ofta nattsömnen vilket kan leda till ännu fler besvär.
Väldigt många människor drabbas någon gång i livet av värk i ländryggen, så många som åtta av tio.
Med ett samhälle som rör sig allt mer mot stillasittande arbetsplatser och stillasittande intressen riskerar den siffran att öka.
Lösningen för att vi ska slippa värk i ryggen är att bli bättre på ta hand om våra ryggar och förebygga de eventuella problem som kan uppstå.
Det krävs inte så mycket för att drabbas av ryggproblem men det krävs heller inte så mycket för att stärka sin kropp och undvika framtida ryggbesvär.
Orsaker till värk i ländryggen
Den allra vanligaste orsaken till värk i ländryggen beräknas vara ryggskott.
Andra kända orsaker är föråldring av kotor, ischias, diskbråck, kotförskjutning eller frakturer.
Mindre vanliga orsaker är sjukdomar som drabbar underlivet samt neurologiska sjukdomar så som MS. Vid graviditet kan underlivsförändringar också leda till värk i ländryggen.
I vissa fall kan det vara väldigt lätt att identifiera just var det gick fel. Vid det tunga lyftet, efter snöskottning eller efter att ha krattat.
Andra gånger tycks värken komma smygande och det kan vara svårt att veta exakt vad det är som utlöst problemen.
Vid en undersökning hos en av våra kiropraktorer eller naprapater får du veta orsaken till just dina ryggproblem, var de sitter och varför det värker.
Skulle det visa sig att dina ryggbesvär är av en mer komplicerad art så kommer din behandlare att skicka dig vidare till en läkare för vidare utredning.
Där kan du få genomgå röntgenundersökning och i vissa fall en skiktröntgen för att fastställa orsaken till ryggvärken.
Som tur är slipper du ofta detta och kan efter 3 till 5 behandlingar både vara smärtfri och bättre förberedd på framtida ryggbesvär.
Behandling
Om du har slussats vidare till läkare så består behandlingen vanligast av ordinerad vila tillsammans med antiinflammatioriska mediciner samt smärtstillande i syfte att låta ryggen läka medan du får vara så smärtfri som möjligt.
I mer komplicerade fall kan en operation bli nödvändigt där läkare antingen går in och reparerar skadan eller opererar för att göra dig smärtfri (en s k smärtoperation).
Du som har värk i ländryggen har dock troligare lättare problem som en av våra behandlare kan hjälpa dig med.
Du som drabbats av en av de lindrigare ryggproblemen får din behandling hos en av våra naprapater eller kiropraktorer.
Du kan få hjälp att mjuka upp muskler som har en tendens att spänna sig kring det skadade området till följd av smärtan och, paradoxalt nog, orsakar en mer intensiv smärta.
Det kan även finns möjlighet att göra en justering vilken är till för att hjälpa din rygg läka snabbare och lätta din smärta.
Du kan även få råd om övningar och rörelser du själv kan göra hemma, både hos kiropraktorn, naprapaten och sjukgymnasten.
Dessa övningar är ofta väldigt enkla men mycket effektiva och är samtliga utformade för att lindra smärta och påskynda läkning.
Förebyggande åtgärder
Oavsett om du redan har gått igenom en period av värk i ländryggen eller om du varit smärtfri och vill fortsätta på det viset, så finns det en rad förebyggande åtgärder du kan vidta. E
n av de största bovarna är stillasittande. Skulle du ha ett stillasittande arbete eller intresse, se till att baka in några minuter med jämna mellanrum där du kliver upp och rör lite på dig till du känner att stelheten släpper. En sådan enkel sak kan bespara dig mycket elände längre fram.
En annan nyckeldel i det hela är skor.
Har du ett yrke där du står och går ofta eller om du ägnar fritiden åt att promenera eller springa så se till att du har skor som är utformade till just dina fötter. Alla fötter är olika och det viktiga här är att hitta en sko som ger dig en jämn belastning för att förhindra att din rygg bland annat utsätts för snedslitage.
Att ägna lite extra tid åt att hitta det där perfekta paret kan vara skillnaden mellan en smärtfri framtid och en rad ryggproblem.
En annan sak att hålla utkik efter är om du, antingen i arbetet eller hemmavid, ägnar dig åt upprepade, monotona och belastande rörelser (som att skotta, hugga ved, kratta).
Vid de tillfällen då sådana rörelser blir nödvändiga kan du med fördel ta ett flertal kortare pauser där du sträcker ut kroppen och låter musklerna slappna av.
Försök också i största möjliga mån att variera de rörelser du gör för att inte belasta ett och samma ställe i ryggen.
Att stärka rygg- och magmuskler är självklart viktigt.
De enklaste sätten är ofta de mest effektiva så som promenader, cykling och simning.
Om du besöker ett gym kan du rådfråga dess tränare om vilka övningar och maskiner som lämpar sig bäst för att stärka din överkropp samt vilka du bör undvika om du har en historia av ryggbesvär.
Sist, men inte minst, lär dig att lyfta rätt och se till att göra det till en reflexmässig vana.
Du bör alltid lyfta med hjälp av dina ben istället för att lyfta med hjälp av din rygg. Detta är extra viktigt om du har ett arbete som kräver upprepade lyft samt om du har småbarn hemma vilket leder till många lyft.
Sök hjälp i tid
Många av oss avfärdar gärna smärta i inledningsstadiet.
Vi tycker att det inte är så farligt samt att det borde gå över bara vi ger det lite tid.
När det gäller ett så känsligt område som din ländrygg kan det dock vara direkt farligt att vänta då vad som initialt är tämligen små ryggbesvär kan utvecklas till kraftiga smärtor och i förlängningen kroniska ryggproblem.
Att uppsöka sin lokala naprapat eller kiropraktor redan när värken är uthärdlig och inte påverkar rörligheten eller vardagen nämnvärt kan leda till att behandlingen blir enklare. Du får då chansen att läka snabbt och/eller förhindra utdragen smärta, långvariga problem och eventuella kroniska ryggskador.
Det finns även en risk att du själv snabbar på förloppet mot förvärrad ryggskada när du drar ut på att söka behandling.
Nästa lyft eller vridning kan innebära skillnaden mellan ryggskott och diskbråck. Så uppsök specialist så snart som möjligt.