Välj en sida

Ischias

Vad är ischias?

Vad är ischias och hur kan jag veta om jag är drabbad? Så lyder frågan som du ska få svar på i den här texten. I ”Vad är ischias” ska vi tala om vad termen har för betydelse och hur vi påverkas av den här skadan. Du kommer också att finna svaret på vad man menar med falsk och äkta ischias.

Ischiasnerven är grunden till ischias

På det mest simpla sättet kan ischias beskrivas som smärta och besvär som har sitt ursprung i ischiasnerven. Detta är kroppens tjockaste nerv. Den sträcker sig ifrån ryggmärgen till den undre delen av kroppen via lårets baksida och ner i foten. Ischiasnervens arbetsuppgift är att sköta nervförbindelser i nästintill hela benets hud och musklerna på baksidan av låret. Detta gäller även i foten och underbenet. Om roten av ischiasnerven kommer i kläm vid diskbråck leder detta till smärta i kroppen som går under namnet ischias. Ischias uppstår plötsligt eller gradvist i ischiasnervens utbredningsområde i fot, underben och lår.

Varför får man ischias?

I många situationer har problem med ryggraden en tydlig och självklar orsak, exempelvis skada på grund av en bilolycka.IschiasIschias kan trots detta för det mesta beskrivas som smärtor som successivt uppkommer. Det finns ett flertal anledningar till varför skadan kan ha uppstått. Några av dessa är muskelsvaghet, övervikt, opassande hållning eller en flera års sittande arbetsställning. Slitage i ryggraden kan även vara en orsak. Sedan får man helt utan förvarning ont av någonting så alldagligt som att knyta skorna, utan att riktigt veta när skadan skedde. Ungefär 1/10 av patienter med ryggsmärtor har ischias och det löper större risk att drabbas om du är gravid. De flesta patienter återhämtar sig inom tre månader, förutsatt att de inte är i behov av operation.

Äkta eller falsk ischias?

Det finns olika sorters ischias vid namn ”äkta ischias” och ”falsk ischias”, som uppvisar olika symptom och anledningar för skadan. De flesta drabbas dock av falsk ischias.

Äkta ischias:

Äkta ischias uppstår på grund av att en skadad disk tränger sig ut och pressar på en nervrot. Det är vanligtvis mer smärtsamt att drabbas av den här typen av ischias som strålar ner till foten. Detta kan leda till brist på känsel, förvärrade reflexer och muskelsvaghet i låret. Smärtan kan beskrivas på flera olika sätt. Brännande och intensiv, men också diffus och dov. Tvärtemot falsk ischias är smärtan även vanligtvis mer kraftig och intensiv. Den beskrivs med jämna mellanrum som antingen en mindre elektrisk chock eller som kramper inuti benet. Äkta ischias kan leda till att du får svårigheter att gå på tå eller hälen samt att det gör ont när du stödjer på foten. Den här smärtan uppstår ibland när du rör dig hastigt, exempelvis om du nyser eller hostar.

Falsk ischias:

Till skillnad från äkta ischias ligger inte en diskskada bakom falsk ischias. Det här uppkommer istället vid andra tillfällen. Exempel är fel- eller överbelastning av ryggen, en stor mängd stillasittande arbete samt olika längd på benen. Vid falsk ischias kan du känna av en smärta i ländryggen som strålar ut i benet, men för det mesta inte nedanför knäet. En ytterligare skillnad är att den här typen av ischias inte leder till att musklerna blir svagare eller att känseln förvärras.

Behandling hos kiropraktor

Vid falsk ischias är det en god idé att ta hjälp av en kiropraktor. Om din skada involverar ett muskeltryck på ischiasnerven består behandlingen av att få igång muskulaturen. Avsikten med den här vården är att ledfunktionen ska återgå till sitt friska skick och att smärtan ska försvinna. Med hänsyn tagen till roten av problemet kan behandlingen utgöras med en rad olika hjälpmedel. De kan exempelvis bestå av akupunktur, massage, stretching, ultraljud och manipulation. Främst tar kiropraktorn hjälp av metoder som består av olika handtekniker. Denne har som avsikt att återställa ordinär funktion i muskler, bindväv, nervsystem och leder. På så sätt bättras blodcirkulationen och nerven samt disken stimuleras. Detta leder i sin tur till att slaggprodukter som tidigare störde nerven transporteras bort.

Bortsett från detta kan du bli given råd om vilka övningar som du kan utföra hemma samt hur du förbättrar din hållning. Smärtan tar längre tid på sig att försvinna om du drabbas av äkta ischias. I de flesta fallen är symptomen av ischias borta inom 2-3 månader.

Behöver jag opereras?

Det är endast runt 10 % av ischias patienter som behöver opereras. Den här siffran varierar dock beroende på vilken läkare du rådfrågar. I vissa fall kommer du att få höra 15 % och i andra 5 %. Poängen är att det är relativt få som faktiskt behöver opereras, trots missuppfattningarna att operation alltid är nödvändigt. Tiden då du ska remitteras för operation är först när du lider av olidliga smärtor. När dessa smärtor inte avtar eller när muskelsvaghet i benen försämras är det den rätta tidpunkten. Det är en bra idé att tala med en kiropraktor, då denne hänvisar till operation om skadan är svår nog. Kiropraktorn kan tala om i fall du har äkta eller falsk ischias, och råder om en behandlingsmetod därefter. Om det uppstår problem med urinering ska man utan undantag remitteras till en operationsbedömning. Trots detta är det inte ovanligt att patienter tillfrisknar innan operationen hunnit äga rum.

 

Här kan du läsa mer ingående om : Falsk-ischias, Ischias-symtom och Lumbago-ischias.