Välj en sida

Ont i ländryggen övningar

Övningar för ont i ländryggen

Ländryggssmärta är en ganska vanlig företeelse som de flesta människor drabbas av någon gång i sitt liv. Men vad är egentligen ländryggen? Jo, detta är den nedre delen av din rygg som vanligtvis består av fem kotor och det är oftast just det här området som drabbas av ryggskott. Smärta i den här regionen kan kännas intensiv och bidrar till en stor del av jobbsjukanmälningarna. En lättnad är i varje fall att smärta i ländryggen ofta avtar och läker av sig själv. Vissa är under intrycket att man endast ska ta det lugnt och inte röra sig vid ont i ländryggen, men detta är för det mesta inte en god idé. Din kropp kan nämligen bli stel och få svårigheter att återvända till sina vanliga dagliga aktiviteter om du undviker rörelse. För att hjälpa kroppen att återhämta sig på bästa sätt finns det ett stort antal effektiva övningar för ont i ländryggen. I den här texten ska vi gå igenom några av dessa övningar samt ge tips på vad du kan göra och bör undvika på en daglig basis.

Lindrande övningar för smärta – Ont i ländryggen övningar

1.Ont i ländryggen övningar: Den runda bollen. Den här övningen går ut på att du står på alla fyra med händer och knän rakt under dig. Du böjer sedan en av dina armar in mot magen, drar ihop dig till en boll och ser till så att motsatt knä och armbåge möts. Detta bör upprepas tio gånger per sida. Kom ihåg att hålla din blick fäst mot magen under hela övningen.ont i ländryggen övningar

2. Ont i ländryggen övningar: Gamla hederliga situps. Du ska sitta i en 45 graders vinkel med dina ben böjda och armarna vilandes framför bröstkorgen. Luta dig bakåt och låt kroppen sakta röra sig mot golvet medan du håller emot med hjälp av dina magmuskler. Stanna innan du rör vid golvet och återgå till det ursprungliga läget. Den här övningen för ont i ländryggen kan repeteras så många gånger som du orkar.

3. Ont i ländryggen övningar:  Låt benen gunga. I den här övningen börjar du med att ligga på rygg med böjda knän. Fötterna ska vara tätt intill sätet medan armarna placeras längs sidorna. Låt dina böjda ben långsamt gunga åt en sida. Håll i en minut och återgå sedan till det ursprungliga läget. Gör därefter övningen igen, fast åt motsatt sida. Upprepa det här fem till tio gånger per sida.

Vardaglig hjälp för behandling av smärta i ländryggen

 

* Placera en kudde under svanket. Låt benen vila på en stol eller liknande objekt.

* Avstå ifrån att sitta i en låg soffa eller stol.

* Använd dig av receptfria värktabletter. Dessa kan hjälpa dig att få ordentlig sömn under natten samt förbättra din kropps rörlighet.

* Var aktiv. Trots smärtan är det rekommenderat att fortsätta leva såsom tidigare. Om du undviker att röra på dig kan brist på motion resultera i svaga muskler.

* Rådfråga din doktor om övningar för ont i ländryggen som passar ditt specifika fall.

* Att antingen stå eller ligga ner är ett betydligt bättre alternativ än att sitta och medför inte ytterligare smärta på samma sätt som en sittande position kan göra.